23
Mar

Spanning Tree Protocol (STP)

Spanning Tree Protocole Neden ihtiyaç duyuyoruz ?

Switchlere gelen broadcast paketleri bilindiği üzere gelen interface dışında tüm portlardan gönderilir.  Aşağıdaki şekilde de görüldüğü üzere switchlerin her bir portu kendine gelen broadcast paketini yayın yaptığı zaman oluşan duruma broadcst storms(broadcast fırtınası) denilmektedir.

Ethernet framelerinde bilindiği gibi TTL(time to live) yok. Bu yüzden paketler sürekli bir döngü içerisine girmektedir.

Bu broadcest storms olduğu bir yerde iki interface den gönderilen aynı broadcast packet in aynı portlardan tekrar gelmesi durumuna multible frame transmission (en altttaki iki switch)deniliyor.

Multible Frame Transmission olayında mac adresi tablosuda sapıtıyor.Broadcast paketinde source mac kayıtlı ve  bir switch iki portundan broadcast yaptığında karşıdaki switch aynı paketi bir a portundan bir b portundan aldığı zaman sürekli ben bu switchle a portundan konuşcam diye mac adresi tablosuna yazacak. sonra b portundan bir paket geldiğinde b portundan konuşcam diye yazacak ve sanki switchin portunu biri sürekli söküp takıyor gibi yapacaklar ve switch sapıtacak.
1 Continue reading

21
Mar

Netflow/Sflow Nedir

Network cihazı alırken data sheet ine baktığımızda bir sürü özellik yer alır. Bu özellikleri incelerken takıldığım iki protokolü biraz araştırdım.

Netflow: Cisco tarafından geliştirilen bir network protokolüdür. Bu protokolün aktif edildiği cihazlarda trafik bilgisi izlenerek alınan bilgilere cisco da prime ürünü gibi ürünler üzerinden analiz etme imkanı sağlıyor.

Sflow:Diğer üreticiler tarafından  örneğin juniper, hp  kullanılan bir protokoldür. Netflow sadece cisco ya ait olduğu için o isim de kullanılamıyor.

Netflow ile sflow arasındaki farklar ise;

Netflow trafiğin tümünü tanımlar, sflow örnekleme yaparak
Netflow da 3. katman ve sonrası bilgiler yer alır. sflow da 2. katmandan itibaren

CCNA için bu kadar bilgi yeterli 🙂

20
Mar

CEBİT 2014 Almanya İzlenimlerim

20140310_085517

Herkezin bildiği gibi dünyanın en büyük bilişim fuarı CEBİT  fuarıdır ve değişik zamanlarda değişik ülkelerde gerçekleştirilir. 2010 yılından beri her yıl Eylül ayında gerçekleştirilen Türkiye de takip ettiğim fuarın almanya gibi gelişmiş ülkelerde üretici ve distribütör firmaların daha çok rağbet gösterdiği herkez tarafından bilinir.

Continue reading

6
Mar

Switchi fabrika ayarlarına getirmek

Merhaba,
Switch içerisindeki bilgileri sıfırlamak için kullanılması gereken iki komut bulunmaktadır. bunlardan 1.si flash tan vlan database in silinmesi ikincisi ise system startup configurasyonunun silmek

#delete flash:vlan.dat

#erase startup-config

#reload dedikten sonra kaydetmiyoruz. çünkü kaydet dediğimiz de gidip sturtupa kaydeder.

dikkat edilmesi gereken durumlar burda erase den sonra #erase flash dersek komple işletim sistemini siler dikkat etmek gerekir.

Routerlarda vlan databese olmadığı için vlan silmemize gerek kalmıyor.

 

3
Mar

IPv6-IPv6 Static Route

İnternetin her geçen gün artan bir hızla büyümesi ipv4 adres uzayının tükenmesine sebep olacaktır. NAT gibi yöntemler gelişsede ağ katmanı güvenliğini desteklemediği için güvenlik açıklarına sebep olmaktadır. Bu önemli sebeplerden dolayı Internet Enginering Task Force(IETF) tarafından ipv6 geliştirilmiştir.

IPv6-yapisi Continue reading

2
Mar

Single Area OSPF-OSPFv3

Bu yazıda sadece tek area olan bir networkteki ospf tanımını anlatacağım

OSPF link-state bir protokoldür.

OSPF Çalışma Adımları

1.OSPF enable edilmiş bir router tüm portlarından multicast hello paketleri gönderir. Ortamda başka OSPF çalıştıran biri var mı diye ?

Hello Paketinin içerisinde Continue reading

1
Mar

Dynamic Routing Protokols Nelerdir ?

Dynamic routing nedir.

Dynamic routing, routing protokollerinin kullanılması ile yolların öğrenilmesi olayıdır.

dynamic-config1 Continue reading