Temel Troubleshooting Komutlarının Kullanımı

Bu yazıda kısa kısa troubleshooting komutlarından bahsedeceğim

Ping= network işiyle uğraşan herkez tarafından en çok kullanılan komuttur.  Kullanımı: ping 10.0.15.5 

Tracert= Windows makinalar üzerinden paketin hangi cihazlar üzerinden gittiğini izlemek için kullanılan k0muttur.  Kullanımı: Tracert 172.16.1.100

Traceroote=Bu komut ise switc üzerinden paketlerin hangi yolu kullandığını gözlemlemek için kullanılır. Kullanımı: Traceroote 172.16.1.100

Telnet= Transport katmanında bir problem varsa telnet komutu kullanılarak test edilir. Kullanımı: Telnet 172.16.10.100  => Komutun çıktısının sonunda Open yazarsa  tcp ile 23.  porta erişiyor demektir.

=Telnet 172.16.1.100 80 = Bu komut ile 80. portun açık olup olmadığı kontrol edilir. Eğer refused(reddedildi) yazarsa port kapalı demektir.

arp-a= windosw makinalarda ip adresinin mac adresini çözümlemesi için kullanılır. Bu sayede herhangi bir erişim probleminde arp cache deki ip mac adress eşleşmesinin doğru olup olmadığının kontrolünü sağlamak için kullanılır. Kullanımı :arp -a

Show mac address-table = Bu komut sayesinde switchlerin mac adres tablosunu inceleyebiliriz.

Show ip route=Bu komut ile router da yazılmış static olan route ları görmemizi sağlar.  Önemli komutlardan biridir firewallda ve router da erişemediğiniz networkler için girmeniz yada kontrol etmeniz gereken komuttur.

route print=Bu komut ile de windows ortamında pc nin route adreslerini görebiliyoruz.

show interface fastethernet 0/1= Bu komut ile interface in up mı down mı olduğunu, full-dublex mi , hızı ne, media type ne, gibi bilgilerine ulaşırız.

show ip access-list=Bu komut ile switch üzerinde herhangi bir access-list var mı diye kontrol edilmesi gereken önemli noktalardan biridir.

show ip interface gigabit ethernet 0/1 | include access list=Bu komut ile routerda merak ettiğimiz bir portun giriş ve çıkış bacaklarına hangi accesslistler yazılmış görebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir