OSPF

Önceki yazımda OSPF ile ilgili bilgiler paylaşmıştım ancak configuration işlemleri ile ilgili bilgilere çok fazla yer vermemiştim. Önceki yazıya buradan erişebilirsiniz.

OSPF Link state bir protokoldür.

Topology büyüdükçe ospf i de parçalara bölerek yönetebiliyoruz. Bu da yönetim için önemli bir özellik.

OSPF dijkstra algoritması ile en kısa yolu tespit ediyor.

OSPF metric  cost tur. Cost değeri en düşük olan yol tercih edilir.

Otonom sistemler(AS) çeşitlilik göstermektedir. Aşağıdaki gibi;

20140710_154031

 

Temel LSA Tipleri aşağıda anlatılmaktadır.

Farklı uzaklıklara gidebilen LSA paketleri vardır. Bu paket tiplerinin nereye kadar gidebileceğinin bilgisi ise aşağıdaki örnekte özetleyeceğim

20140712_132044LSA Type 1 Router LSA:Aynı alan içerisindeki routerlar type 1 ve type 2 gönderirler. Eğer router direkt routera LSA gönderiyorsa type 1 LSA dir.

LSA Type 2 Network LSA: Eğer arada bir switch varsa type 2 LSA paketleri gönderilir.

LSA Type 3 Summary LSA: Alanlar arasında LSA paketini type 3 ile gönderir. Bu type LSA paketlerinde özetleme işlemi yapılarak gönderiliyor. Örn paketteki içerikte bütün 172.0.0.1 bende diyip gönderiyor. Zaten farklı alanların oluşturulmasının mantığı da bu.

LSA Type 4 ASBR summary LSA: Dış dünya ile haberleşecek olan routerın bilgilerini gönderen type 4 dür. Yani ASBR in nerde olduğunun bilgisini tüm alanlara bildiriyor.

Autonomous System LSA: Türk telekom gibi dış dünyadan öğrenilen yolları ise type 5 gönderir. Yani R3 gönderir.

Single(Tek) Area ve Multiarea(çok alan) OSPF

Tek alanlı bir ospf  yapılandırmasında networkte bir değişiklik olduğunda çok fazla LSA paketi dolaşacak böylece router tablosu büyüyecek bu istenmeyen bir durum ancak

Multiarea oldugunda bir router alanının diğer bir router alanlarına tüm değişiklikleri göndermeye gerek kalmıyor. Ögrenmesi gerektiğinde  Böylece router tablosu küçülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir